• Im Rahmen der Ausstellung «3D-Schrift am Bau» erhielten wir vom Museum für Gestaltung eine Carte Blanche: Wir feiern die Punzen, die sonst unsichtbaren Buchstabeninnenräume. Die Installation ist in der Eingangshalle des Toni-Areals bis am 14.4.2019 frei zugänglich zu besichtigen.

    • Commissioned by:

      Museum für Gestaltung, Zürich

    • Concept and design:

      Natalie Bringolf, Kristin Irion, Laura Moor, Mirjam Murer, Yvonne Schneider

    • Realisation:

      2018

    • Realisation:

      Bivgrafik

    6 Schriften, 60 Buchstaben, 71 Punzen
  • With the new building, the Naturmuseum St.Gallen (museum of natural history) was able to move into its own quarters for the first time. In seven exhibition spaces, different themes of nature in eastern Switzerland are presented and explained. In addition to the exhibition spaces, the building houses a Museum Café, a lab for young people and two event halls.

    On the façade, metre-high letters emerge subtly from the fluted concrete to subtly reveal the museum's name. Depending on the light and weather, the letters, when brightly illuminated, burst forth or recede into the façade. Inside, the building's signage references the careful architectural style. On and next to the wall cladding made of local sedimentary rock, brass letters guide visitors from the entrance to the museum foyer and up through the exhibition.

    Museum of Natural History St.Gallen
  • The illuminated golden lettering decorates and designates the cinema and bar Houdini located in the new housing cooperative Kalkbreite, lending the former tram depot a touch of glamour. The three-dimensional letters cast in golden hues stand out from the building’s façade by day, creating varied effects with light and shadows. By night, the lettering – illuminated from within and reflecting the city lights – takes centre stage.

    Lit-up numbering marks the five entry doors, while signage made of bronze and gold-printed doors echo the colour tone and materials in the architecture.

    Cinema Bar Houdini, Zurich
  • In homage to the structures formerly on the areal, the new schoolhouse, with its metal façade and saw-tooth roof, has an industrial vibe. Situated next to the main building with classrooms, kindergarten and daycare, the second school building houses a multi-purpose gymnasium with a roof-top playing field as well as music rooms.

    The school classes are distributed on three separate floors of the flat-roofed building; all can be accessed directly from the ground floor. The stairs to the various tracts are marked using large, isometrically shifted letters. The colourful modelling accentuates the 3D-effect of the letters. In addition, each tract has a designated colour that is echoed in the signage as well as on the floors and lavatories.

    • Address:

      Badenerstrasse 82, 8952 Schlieren

    • New build:

      2017

    • Architecture:

      Graber Pulver Architekten, Zurich/Bern

    • Commissioned by:

      City of Schlieren

    • Project team:

      Natalie Bringolf, Kristin Irion, Nadine Ochsner, Yvonne Schneider, Judith Stutz

    • Photography:

      Bivgrafik

    Schoolhouse Reitmen, Schlieren
  • The new visual identity for the Rigi Apotheke & Drogerie was designed to convey the pharmacy’s competent and friendly service as well as its affinity to and support of culture. In addition to the logo with a claim, the exterior signage and colour scheme, and a series of illustrations – used in window displays, postcards and other media – lend the visual identity an individual touch and make it easily recognisable. Products designed include office media, window displays, postcards, shopping bags, wrapping paper, stickers, teabags, façade lettering and website.

    Rigi Apotheke & Drogerie, Zurich
  • What are the challenges facing project managers, site managers, estimators and construction managers over the course of a construction project? The website of Takt Baumanagement AG provides a step-by-step description of the services, special features, architecture and key figures involved in both completed and on-going projects. Numerous photographs illustrate the work to date and future plans.

    • Commissioned by:

      Takt Baumanagement AG, Zurich

    • Concept and design:

      Natalie Bringolf, Dominik Denzler, Kristin Irion, Elias Müller

    • Text:

      Gallati Kommunikation, Matthias Gallati, Zurich

    • Programmed by:

      kobebeef, Marc Rinderknecht, Zurich

    • Realisation:

      2015

    Takt Baumanagement, Zurich